Arkiv for februar, 2010

Anders er trailersjåfør

Lagt inn av on fredag, 19 februar, 2010
Scania420 med twin semi.

Scania420 med twin semi.

Vi fikk en uventet tur til nabo byen Gobabis forrige onsdag, da Anders tilbød seg å hjelpe naboen med å kjøre kuer til en auksjon som skulle holdes der. 30 kyr i alt på en diger semitrailer! Snakk om å være konger på veien med den doningen… Man kunne slå  ned baksetet sånn at det ble en seng, og gutta lå langflate og koste seg. Gobabis er et litt mindre sted enn Windhoek, de har de fleste «nødvendeligheter» der for å si det med Harry Potter. Sigtseen med trailer var litt vrient så vi får se oss om i fødebyen til Holger litt mere en annen gang.

Anders syns selvfølgelig dette er vanvittig morsomt (må være en gutte greie…?) og tilbød seg likegodt å kjøre høy for naboen dagen etter.  Mamma og Jonas ble ikke med, og hadde en rolig dag på farmen istedet. Jonas fikk være med Paulus og Daniel å merke kuer og svi horn, og etter det fikk han være med å leke cowboy når de skulle flytte noen kuer fra farmen til et annet beite. De var ute å red i 3 timer! og gutten var ett eneste stort smil når han kom tillbake, selv om rumpa var litt sår….. Jeg fikk noen timer til å trene den ene hesten som er vanskeligst å fange, og etter ca. 1 time kom den etter meg mer som en hund. Den stod helt stille og lot seg både fange og sale uten tau og tvang, tålmodighet er en dyd…? (rart den tålmodigheten ikke finnes når ungene skal på skolen om morra`n…?) Fikk også begynt å male litt, det blir «Nøkken» av Kittelsen denne gang.  Meningen var at jeg også skulle være med til Whk. men ombestemte meg fordi ungene til naboen skulle sitte på tillbake så da ville det blitt litt for trangt. Er glad for det i ettertid… Anders og Knut var hjemme kl.04 om morgenen! For det første var det ene hjulet punktert da de skulle dra av gårde om morgenen, og da naboen ville fylle det med luft løsnet dekket fra felgen… (ikke akkurat Anders sin måte…) Alle reservehjulene var punkter fra før (heller ikke Anders sin måte…) så det måtte skrues av et hjul fra en annen trailer for å sette dette på traileren som de skulle bruke… Vel framme i Whk. og etter å ha lastet av alt høyet dro de på dekkverkstedet for å få på 4 nye dekk på trekkvogna samt å skaffe et høvelig reservehjul. På veien ut merket Anders en rar lyd… Av med et hjul for å sjekke, og da kom det et fullstendig ihjælkjørt hjullager til syne…

Her har der vøri litt varmt og låsemuttern var av......

Her har der vøri litt varmt og låsemuttern var av......

Det var bare å tilkalle Scania som kom med 2 mekanikere som fikk betalt for å klø seg i hodet. Etter å ha blitt instruert i hvordan man bytter et kranglete hjullager av en utålmodig Mr. Knutsen, var de endelig av gårde etter snaue 8 timer. Dette feiret vi med en grillfest dagen etter hos disse berømmelig naboene, som var glade for at dette ble oppdaget med høy i lasten og ikke kuer… Hell i uhell der altså… Som kjent har vi nå også kjøpt noen kuer, og dette gleder vi oss stort over og syns vi er veldig heldige som får muligheten til

Dette plukket vi ut med fingerne før vi tak av hjulet.

Dette plukket vi ut med fingerne før vi tak av hjulet.

noe sånt. Ellers har vi vert noen dager i byen igjen, og det var stor oppstandelse i stua da vi kom hjem fra postkontoret med pakke fra muttern i Norge. Masse avisutklipp og en side fra Se og hør med Petter Solberg sin Spydeberg-engelsk (vi lå langflate på gulvet og lo så tårene sprutet!!!) og det viktigste av alt…TO store Freia melkesjokolader, hvis en mistet «livet» straight away… Så der ser dere folkens…bare send melkesjokolade!!! Ellers har vi flotta oss litt med både massasje og kiropraktor i byen (ja akkurat det var en nøvendelighet for Anders denne gangen for ryggen hans har kranglet helt siden vi kom hit) Gutta syns fremdeles det er bra i Afrika, og foreløpig er det ingen som kjeder seg!!  En litt artig historie på tampen…: Vi pleier å leie dvd når vi er i byen, og så også i går. Vi hadde forklart Jonas om en film som på engelsk heter «cool runnings» bedre kjent på norsk som «kalde rumper» (dere vet disse fra Jamaica som starter bob-sleigh team for å være med i OL) Etter å ha lett en stund tar Jonas mot til seg og strener bort til snella bak disken og spør: «Do you have cold ass…?» Damen hever ett øyebryn og spør forsiktig «excuse me…?» mor prøver å holde maska men desverre går ikke dette særlig bra. Jeg bobler over av latter og Jonas også da han rødmende skjønner hva han har spurt snella om. Vi strener ut av butikken, med riktig film, og ler hele veien hjem.

God helg til alle fra Knutsen`s i Afrika

Iren, 19,02,2010

I dag har vi blitt ekte farmere lissom!

Lagt inn av on tirsdag, 16 februar, 2010
Har noen sett dette "kråketegnet før?

Har noen sett dette "kråketegnet før?

Muligens. Denne har jeg brukt siden jeg var 9 år som mitt initsial. Min søster Anne Kaja hadde et AK initsial som hun brukte, også hjalp hun meg med å lage mitt eget. Da dette ble gjort bodde vi på samme rom i lærerboligen på Grunnfarnes på Senja. Årstallet var 1977, jeg var 9 og Anne Kaja var 15.

Det var historien. Nå er dette «bumerket» svidd inn i skinka på 8 kviger her på farm Oehlland. De er kjøpt i dag av oss, og skal bli til flere har vi tenkt. Kvigene, eller heifes som det heter her, er klare for sin første unnfangelse (to er faktisk på tjukken allerede) og vil bli satt i innheining med en stor flott Bonsmara bull en av de nermeste dagene.

Her smir vi vårt bumerke.

Her smir vi vårt eget bumerke.

Som der ser ble også bumerket produsert i dag. Jeg ser nå litt i etterkant at det var litt egoistisk å bruke mine initsialer, men må også innrømme at jeg syntes det ble råkult. Beklager Iren for å ha overkjørt deg.

Her varmer vi jernet for aksjon. (Ikke missforstå)

Her varmer vi jernet for aksjon. (Ikke missforstå)

For dyrevernere ser dette brutalt ut. Vi er som kjent også glad i dyr og kommer vel til at å være ku her i Namibia er så fordømt bra, kontra å stå på bås et helt liv i f.eks Norge, at de sekundene det tar og merke, kastrere eller kutte horn oppveies (x 10) ganske fort. Rett på, og ikke noe tull.

Knut er nok den av oss som liker dette minst. Det stinker litt svidd, får en ikke helt god svilyd og kuene «offer seg» jo litt. Ikke noe å si på det Knut.

Knut lurer litt på om den siste kua kan få slippe merkinga.

Knut lurer litt på om den siste kua kan få slippe merkinga.

Det andre verktøyet vi trenger for å få merket er denne «båsen». Den fungerer bra og er ikke så gæli. Ganske «kuman» faktisk.

"Den kirurgiske bås"

"Den kirurgiske bås"

Det må nevnes hvorfor vi i dag ble farmere. Det skulle fraktes et lass (ca 120) kuer fra farmen idag. Disse tilhørte en farmer som leide beiteplass her på Oehlland. Da kuene ble veid og lastebilen skulle fylles, oppdaget man at bilen ville gått med overvekt , og det er faktisk like strengt her som i Norge. Derfor «tillbød» jeg at vi kjøpte de kuene som ble til overs. Vi valgte ut de best vi kunne finne. I dette tilfelle de som var nærmest og kunne bli til flere. kiloprisen for levende ku er pr i dag 14.20 Namibia Dollar for interesserte.

Etter å ha blitt godkjente som «ekte farmere lissom» ble det Champagneskåling. Kuult!

Jonas, Knut, meg, Daniel og Paulus. Iren var også her fotograf. Jeg må bli flinkere til å være bak litt ser jeg.

Jonas, Knut, meg, Daniel og Paulus. Iren var også her fotograf. Jeg må bli flinkere til å være bak litt ser jeg.

Anders, 16.02.2010

Etter en måned i Namibia.

Lagt inn av on onsdag, 10 februar, 2010

En drøy måned er gått for Iren, Jonas og Knut, og nesten to for meg. Spørsmålet vi og kanskje også noen andre stiller oss er, har det svart til forventningene?

Etter å ha pønsket på dette afrikaeventyret i vel halv annet år er det jo en viss fare for at forventningene blir mange. Vi har dog under hele prosessen tvunget oss selv til ikke å sette forventningene altfor høyt og det har fungert fint. Svaret på spørsmålet er: Ja, og vel så det!

Jeg syntes vi alle fungerer godt i denne tilværelsen som jo er helt annerledes for oss . Det er jo selvfølgelig bare starten på dette året, men allikevel må det være greit å reflektere over dette. Vi feiret vår første måned her i Namibia med å holde poolparty (helt for oss selv) med grilling, godteri, høy musikk og masse brus og sånn. Kult å svømme når det er mørkt og bassenget skifter farge…..

Bra grill stemning.

Bra grill stemning.

 

Glade gutter på poolparty!

Glade gutter på poolparty!

 Som en oppsummering tenkte jeg å nevne en del ting som har hendt i denne første ”runden”:

 • Knut skikkelig bra hull i hodet som har blitt fint igjen. Bare et tøft arr i panna gjenstår
 • Mange besøk hos naboene Arno og Irmgard. De som ”samler” på alle dyra de kan finne
 • Utfordringene med visumsøknadene. Er ikke i orden enda men vi tenker fortsatt positivt…
 • Merking, vaksinering og kastrering av kyr
 • Iren har gjort en god innsats for å få hestene tammere slik at de skal bli letter å få tak i

  Jonas på Blue og Knut på Poni.

  Jonas på Blue og Knut på Poni.

 • Masse bading. Knut hver eneste dag tror jeg..
 • Bikkjene stikker av til å begynne med, men det har vi fått kontroll på
 • Jonas tester ut vepsestikkene her. Vi er advart om at de var ganske fæle men ble ikke krakilske. Ganske som de hjemme. Er man allergisk er det selvfølgelig annerledes
 • Natt-kjøring  på landsbygda er noe for seg selv. Kryr av nattaktive dyr og gir en veldig annerledes opplevelse. Rett ut spennende. Når man i tillegg må taue 8 mil på grusvei….
 • Høsting og planting av grønnsaker i egen grønnsakshage
 • Melking, separering og smørlaging
 • Mye jakting
 • Rideturer. Jonas og Knut har også ridd på tur
 • Hele familien har reparert gjerder sammen med arbeiderne
 • Knut ”irriterte på seg” Rufus og fikk kjenne tenna. Vi ble enige om skylddeling…
 • Møte med masse hyggelige nye folk. Særlig må nevnes familie og venner av lHolger.
 • Hjemmeskole som er like lærerik for elever og lærere
 • Språkutfordringer med arbeiderne, som er vesentlig mindre inn i det engelske språk enn oss. Går bra allikevel. Mye armer og bein. Jeg er jo ikke kjent for å ha noe særlig ”hemmelig kroppsspråk” (eller hva Espen)
 • Vi har fått to kattunger som vi jobber med å få aksept for i hundeflokken. No dritt at alle er jaktbikkjer!

  Snowflake og Mia

  Snowflake og Mia

 • En god del fiksing sveising og reparering rundt på farmen
 • Vært på garasjesalg og kjøpt sykkel til gutta
 • Også må vi oppsummere dyra vi har sett. Et ikke helt uanselig antall:
 1. Oryx
 2. Harterbeest
 3. Kudu
 4. Eland
 5. Blessbok

  Ble nødt til å sette den på panseret for å få fram hvor stor den var.

  Ble nødt til å sette den på panseret for å få fram hvor stor den var.

 6. Waterbok
 7. Sabelantilope
 8. Zebra
 9. Gnu (Wildebeest)
 10. Springbok
 11. Steenbok
 12. Vortesvin
 13. Sjakal
 14. Cheetah
 15. Ardewolf
 16. Caracal (gaupe)
 17. Black spitting cobra (ca 2,5m)
 18. Porcupine (megapinnsvin)
 19. Marekatter
 20. Jordekorn
 21. Struts
 22. Sekretærfugl
 23. Pelikan
 24. Mus
 25. Skilpadder
 26. Sjiraff

Enda er det mange vi ikke har sett enda, men som vi vet er her I nærheten……..

I morgen debuterer jeg som afrikansk trailer sjåfør og familien blir med. Første turen går fra området her og til Gobabis med kveg til auksjon. Vi kjører 2004 modell Scania 420 trekkvogn med afrikansk semi. Det vil si to hengere, hvor den fremre hengeren også har svingskive. Et hel… å rygge med så det får vi prøve å unngå. Fredagen går neste tur til Windhoek med 1200 høyballer. Naboen trengte en hjelpende hånd og vi syntes det passet med litt utfordring. Snodig sammentreff a`gitt!

Vi fikser hull i veiene på farmen.

Vi fikser hull i veiene på farmen.

Ellers må vi en tur til hovedstaden for å prøve å få en konklusjon på visumene våre og gjøre innkjøp i løpet av neste uke.

Som dere skjønner er vi opptatte med alle opplevelsene og all læringen. Vi angrer ingenting og ser fram til å få til de gjenstående månedene av oppholdet vårt.

 

 

Klem til alle kjente og familie fra Afrikaknutsen`s

 

Anders, 10.02.2010

Møtevirksomhet og hete.

Lagt inn av on onsdag, 3 februar, 2010

De siste dagene har det vert over 30 varmegrader og det er jo uvant for en nordmann… Hjernen tenker saktere og vi må gjøre ting saktere for og i det hele tatt få gjort noe. Jonas er vel den av gutta som blir mest matt av varmen, så derfor er det jo godt å ha et svømmebasseng å kjøle seg ned i!  Vi har vert noen dager i Windhoek igjen, både fordi vi måtte ha Landcruiser`n på verksted og fordi Anders måtte troppe opp på et møte som stand in for Holger. Møtet dreier seg at myndighetene planlegger å tillate at det annlegges en kobber-mine ikke langt fra farmen. Dette er farmerne i området skeptiske til fordi de er redd vannet skal forsvinne, og akkurat DET er en livsnødvendighet her. Det skal visstnok graves et ”hull” på 250 meter, og en elv må omdirigeres så dette er litt av et innhogg i naturen. Og med svære anleggsmaskiner durende rundt kan man jo bare tenke seg til hvordan dyrelivet vil reagere. Det var også et møte farmerne imellom på søndag som Anders var med på. Det er jo slik at de må stå sammen om de vil komme med protester eller innlegg av noe slag, og Anders har prøvd å følge med så godt han kan, og siden rapportert videre til Holger i Norge. De to skyper flittig og arbeiderne har også fått prate med ”bossen” sin på denne måten. Dette syns de er vanvittig gøy… Tenk å se en så svær mann som Holger inni den bittelille firkanten, også at på til få snakke med han!! Det er jo nesten så de ikke tror at han er heeeelt langt vekk i NorgeJ

 

På veien hjem fra Whk. ble vi stoppet av en minibuss full av fargerike Herero damer i sine tradisjonelle flotte drakter. De smilte og vinket og jeg sa jeg syns de var så fine- og om de skulle på fest…? De skulle ikke akkurat på fest men i begravelse…  Det er i hvert fall ikke sånn her at når noen tar kvelden så stiller alle opp i svart… Sjåføren var litt svett og spurte om vi hadde startkabler. Anders dro dem fram og bilen deres startet…men sloknet igjen like fort . Anders opp med panseret og dukker nedi, og etter ca 10 minutter var den reparert. (dynamoreima var borte, men de hadde en gammel i reserve. Sjåføren, som var hadde med seg 7 damer, hadde null peiling på bil. Det var helt sikkert.) De hadde stått der i noen timer og da bilen var fikset i løpet av ti minutter og de kunne kjøre videre var de ”rimelig” happy. At det i tillegg var en hvit familie som hadde stoppet og hjulpet de, var nok nesten i overkant. Det skjer dessverre ikke så ofte i disse traktene.

 

Ellers har lærerne hatt elevsamtaler (he he…) og det kom fram at elevene på skolen vår vil ha mer gym. Så da var det bare å streke opp 60 meter og legge seg i hardtrening. Vi har gå/jogging og styrketrening samt diverse lengder i bassenget. Det er stor interesse for å skaffe seg den såkalte six-packen og den kommer jo ikke akkurat av seg selv. Far prøver innstendig å overbevise gutta om at det er ut med vaskebrett, og at de fleste han kjenner har vaskeball….. Men de lar seg ikke avlede, så da blir det blir sit-ups, push-ups og rygg øvelser. Mor lager mat…

Knut klar for 60-meter`n

Knut klar for 60-meter`n

Gymtime med styrketrening.

Gymtime med styrketrening.

Vi har også verksted hvor gutta får mekke og skru. Kjøpte en gammel guttesykkel på garasjesalg i Whk. Hamstret noen nye deler og kjøpte dekk som vi tok med ut på farmen. Noen syns dette er morsommere enn andre, men nyttig læring er det jo uansett. Mor måtte også til pers å legge om hjul på Navaraen, just in case. Er greit å ha gjort det mens Anders er i nærheter. Kan love det reservehjulet var tungt som bly, og neste gymtime får heller lunsjen bli litt seinere så mor får vert med på styrketreninga!!

Kareto og Knut.

Kareto og Knut.

Jonas alias Max Mekker.

Jonas alias Max Mekker.

Knut alias Reodor Felgen.

Knut alias Reodor Felgen.

Klasserommet vårt. Ikke helt tradisjonelt men vi liker det.

Klasserommet vårt. Ikke helt tradisjonelt men vi liker det.

 

Satan (eselet) har blitt bitt av en av hestene så vi måtte fikse opp litt i såret.

Satan (eselet) har blitt bitt av en av hestene så vi måtte fikse opp litt i såret.

Ser ikke noe godt ut men med vask, rens, blåspray og litt "trøstepellets" regner vi med at dette går over.

Ser ikke noe godt ut men med vask, rens, blåspray og litt "trøstepellets" regner vi med at dette går over.

Vindpumpa på Lekerwater med tilhørende basseng. Det er 5 slike totalt på farmen.

Vindpumpa på Lekerwater med tilhørende basseng. Det er 5 slike totalt på farmen.

 

Det var det som vi sier på godt norsk. Takk for alle innlegg, det er like gøy for oss å lese om dere der hjemme som det antagelig er for dere å lese om oss!

 

 

 

 

 

 

 

Vi rensker litt opp i drikkekaret og tar ut litt smådyr og alger.

Vi rensker litt opp i drikkekaret og tar ut litt smådyr og alger.

Iren 2/2