Søndagsrapport på mandag.

Dette innlegget ble lagt inn av den mandag, 25 januar 2010

(for i går kom vi ikke på nett her…)

Litt tettere sengebunn takk!

Litt tettere sengebunn takk!

 Tiden flyr her nede og det føles som om vi allerede har vert her flere måneder. Vi har fått lov å være med på melking, og det foregår ved at man først skiller kalven fra kua. Deretter slipper man kalven inn når den er veeeeldig sulten (…) Så sulten at mora omtrent blir paralysert, nok til at man kan slenge et tau rundt bakbeina og knyte godt fast (…) Så er det bare å dra/melke i vei så spruten står (…) Det ser i hvert fall så enkelt ut men det er det ikke! Det vet kanskje vi som har flydd rundt med melkespreng og ikke fått ut en damn shit…?

Nå skal vi ikke skryte på oss for mye for det er faktisk bare Knut og Anders som har prøvd dette. Jeg fikk såre nippels bare av å se på he he…

Men nå veit jeg i hvert fall hvordan man skal lage smør av dette, for det viste naboen meg så nå er det bare å hive seg ut i det.

Reparere, separere, rotere.....

Reparere, separere, rotere.....

Gutta kom over en svart Cobra her da de var ute og satte ut nye saltsteiner til dyra. Den var visst 2 met.. nei vent den var i hvert fall 2.5 mete… ikke det nei? Nei da var den i hvert fall kanskje nesten i hvert fall 3 meter eller noe. Samme for meg bare den ikke kommer inn i huset!!! Ellers så vi endelig sebraene. Trolig bare 3 stykker igjen etter en eller annen sykdom hos dem (ikke alltid lett å forstå hva arbeiderne prøver å fortelle oss). Kanskje den velkjente sebra influensaen? (hørte jeg stripe-syken…?)

Knut og Jonas ved "the bush pan"

Knut og Jonas ved "the bush pan"

Ellers har vi hatt fullt hus her i helgen med overnattings besøk både av Hr. Knut Wittsack  som er Holger sin far, og ungene på nabo farmen Ollie, Kerstin og Corinna. Som før beskrevet tidligere prater disse ungene tysk men lærer engelsk på skolen som våre. Det morsomme er jo at Jonas og til dels Knut egentlig har lært omtrent like mye og snakker like bra som disse på 12, 14 og 17! Det handler jo litt om å snakke og snakke, og faktisk sette ordene ut i livet. En ting er å kunne ordene på papiret… Dessuten lærer ungene våre mye engelsk av å se på engelsk film og lese norsk tekst! ( Nei til dubbing!!!)

Søndag endte vi igjen opp hos naboen for å hjelpe til med å jakte. Vi installerte Hr. Wittsack i forsetet med kamera og solhatt. Bunkret opp med solkrem, vann og epler og med Arno (naboen) som sjåfør, dura vi i vei. Men akk, etter kun få kilometer kokte bilen og vi måtte snu og kjøre hjem for å fylle vann på radiatoren. SÅ skulle det skje… fant en flokk med Hartebeest som var det Irmgard (nabo) ønsket seg. Anders tar ladegrep og fyrer av, dyret faller og vi regner med fast fisk, prater litt og starter bilen for å kjøre bort for å se. Før vi får summet oss spretter dyret av gårde og forsvinner i buskene. Anders har truffet høyt oppe ved ryggraden og til dels lammet dyret. Skuddet har sannsynlig gått tvers igjennom under ryggraden men over vitale organer. Vi leter etter blodspor nærmere en time men uten hell. Anders er lei seg fordi dyret mest sannsynlig lider, og innen kort tid vil bli mat for andre dyr enn oss.

Nu vel, vi blir enige om å prøve igjen etter lunsj. Etter lunsj MÅ Anders fikse den radiatoren… Noe må sveises og noe må ditt og datt, også begynner det å regne (les styrt regne.. 17mm på 15 min) og det var den jakten. Jonas er litt skuffet men det skal nok bli flere jakt runder i løpet av året!!

 

En liten løk. Når det ikke finnes vann kan man faktisk drikke fuktigheten inni.

En liten løk. Når det ikke finnes vann kan man faktisk drikke fuktigheten inni.

Jeg har jobbet litt med to av hestene på farmen. De er til dels tamme, og med det mener jeg at hvis du klarer å fange dem, kan du ri på dem. Vanligvis blir dette gjort ved at man skrur av vannet på det området de går på, slik at de kommer inn til farmen for å drikke. Så kan man drive dem inn i en innhegning, true dem opp i et hjørne og håpe på det beste ved hjelp av en pose pellets. En totalt uvant form for meg, men en helt vanlig form her nede.

Jonas og hesten Blue er gode venner.

Jonas og hesten Blue er gode venner.

Hestene er bruksdyr og man har dem ikke gående på små enger eller har dem i staller her. Du fanger dem bruker dem og slipper dem fri igjen. Men nå har Daniel (arbeidsformann) laget en fin liten innhegning til meg bak huset, hvor vi nå har to hester gående. Målet er å få dem så tamme at du kan gå bort å legge på grime uten å måtte lokke med mat eller løpe etter dem og true dem opp i et hjørne. Vi gjør ørsmå framskritt og må huske på at disse dyra har fluktinstinktet i utpreget stand. En ørliten bevegelse og de spinner av gårde. Men de er ikke slemme! De reagerer bare slik de har lært fra naturens side og jeg må få dem til å stole på meg. For meg er dette selvfølgelig bare moro, og jeg kan holde på ganske lenge til jeg får de svarene jeg ønsker meg fra hesten.

 

Ellers har mor blitt rett så huslig og baker og disker opp med retter jeg ikke visste at jeg kunne. Kjekt å kunne grise og lage en masse oppvask når det kommer en hushjelp for å ta oppvasken et par ganger om dagen!

 

Alle i arbeid. Vi høstet gulerøtter og løk, og plantet salat.

Alle i arbeid. Vi høstet gulerøtter og løk, og plantet salat.

Nå er det snart tid for Prison break her i stua. Vi har ikke tv signaler, men en stor fin tv og flere sesonger med Prison break på dvd. På torsdag drar vi igjen inn til Windhoek på diverse oppdrag, så da er det lettere og både skype og surfe på nettet. Ha en god uke alle sammen.

 

Iren 25/1

10 kommentarer to “Søndagsrapport på mandag.”

 1. Nina og Fred Arne

  Hei alle fire! For en begivenhetsrik helg!
  Glemte å fortelle i forrige innlegg at det ikke bare er dere som er på flyttefot – vi har kjøpt svigermors hus og flyttet inn to måneder før jul. Mye jobb med renovering og ombygging – men gøy! Til sommeren håper vi på kjøkkenhage vi også, men tror ikke det vil gro like villig som løken og gulrøttene deres.
  Fortsett å skrive – veldig veldig trivelig å følge med dere.
  Gi beskjed hvis det er noe dere vil vi skal sende dere herfra (flere DVDer kanskje 🙂 ?)
  Hilsen Nina og Fred Arne

 2. Fred Arne

  Heisan afrikaboere. Det ser jo kjempespennende ut der nede. Dette må da være en opplevelse for livet. Håper det går bedre med ryggen din anders. Det finnes vel noen heksedokorere som kan få fikset det…

  Kjempefine innlegg fortsett med det.

  Fred Arne

 3. Kathrine med en gjeng fra 5.trinn

  Hei Jonas. Hvordan er det å være i Namibia ? (Hilsen Thomas). Har dere det fint der? (Hilsen Jonas R). Jeg savner deg veldig (Hilsen Eirik)Har dere det fint? (Hilsen Helene)Er det mange dyr å passe på? (Hilsen Sander) Er det bra med hushjelpen? (Hilsen Emilie)Har dere fått noen venner?(Hilsen Sebastian) Er det varmt vann i badebassenget? (Hilsen Jonas R)Vi har det fint her, har du det fint i Afrika? (Hilsen Isabel) Nesten alle er misunnelig på deg, her er det kaldt, men vi koser oss på ski og imorgen skal vi på aketur til jordet til Sander. SAVNER DEG VELDIG!!

 4. Anders

  Halla klassen min jo jeg har det fint men kanse lit varmt og dere har det kaldt men kanse jeg skal svare på spøremålene deres
  jo (thomas) det er fint å vere i namibia. ja vi har det supert men du jonas.r åi det var lenge siden jeg hade skrivd navne dit
  men vi har det fint jonas.r (jonas.r( (jonas.r) (jonas.r)(jonas.r). jeg savner deg oså eirik og hele klassen på 5. trin
  jo jeg har det fint helene. ja Sander vi har set åver 100 dyr. ja sebastian jeg har fåt meg 3 nye vener navnene finer du
  på bloggen. ja husjelpen har det bra emilie. det er noen ganger kalt og noen ganger varmt i basseget. jonas. har det topp i afrika isabel.
  MEN JEG SAVNER DERE MER
  Kos dere på aketur, de er jeg misunlig på. klem fra jonas.k

 5. Kari Vik Knutsen

  Dere skriver så levende og fargerikt begge to.Flott å lese om alt dere opplever. Så fint at du kan ha kontakt med klassen din, Jonas. Egentlig er det helt utrolig at det går an.
  Vi får besøk av Anne Kaja og Werner i morgen. Pål skal jo ha plateslipp på Grefsenkollen 3.februar, og familien stiller mannsterkt opp. Det blir skikkelig spennende. Det blir innslag både i radio og på tv, og dere skal få referat.
  Knut tar seg en liten skitur nesten hver dag, slett ikke dårlig.Jeg har begynt å glede meg til hestehoven kommer. Den er ikke så eksotisk at den dukker opp i Afrika.
  Gode klemmer fra Hosle

 6. Anne Kaja

  Hei igjen alle sammen:)

  Kjempeflott å kunne følge med på Afrikaoppholdet nesten fra dag til dag. Dere er flinke til å skrive og legge ut flotte bilder! Lise har forresten litt lyst til å reise på besøk til dere i løpet av året:) Får se hva vi får til.

  Klem fra Anne Kaja langt nord i Norge

 7. Anders

  Hei takk for mail og kommentarer på bloggen. bare så du vet det, så har Marte også sagt at hun tror hun kommer til Namibia til sommeren. Kanskje de burde dra sammen……..

  Klem Brodern

 8. Anders

  Hei,
  Nei hestehoven kommer nok ikke hit. Så vidt jeg veit er nok grobunnen litt lite egnet for den her. De gjørmete skråningene som blir varmet opp av sola etter at telen har gått finnes nok ikke i Namibia.
  Regnet har vært intenst her over en periode og det har gjort at alt nå er grønt. Det som finnes av blomster er her nå og det er ganske vakkert overalt. De naturlige dammenen på farmen er også fulle og det yrer et større dyreliv en resten av året.
  Lykke til på plateslippet. Hils til Pål og ønsk lykke til.

  Klem Anders

 9. Anders

  Hei Fred Arne og Nina,
  Det var hyggelig med livstegn fra Sandefjord (eller det er vel egentlig Larvik kanskje nå). Gratulerer så mye med nytt hus. Da har dere i allefall plass nok skulle jeg tro. Hvor har moren din flyttet da Fred?
  Ha en fin helg!

  Klemmer fra Anders

 10. Jonas Ringstad

  Hei Jonas K.

  Hvordan har du det i Namibia? Har du fotball i Namibia? Har du noen og spille med? jeg har det bra. Jeg og preben har akuratt spillt bowling og jeg knuste han:-)

  savner deg!!!!!! hilsen jonas.r


Legg inn en kommentar